Ända sedan vi bestämde i höstas att vi skulle dränera grunden, gräva bort vattenledningarna samt renovera fontänen har jag gått och funderat på vad jag i stället ska jag göra med trädgården. Så jag gick till Mannen och följande konversation utspelade sig:
Jag: Älskling, vi måste hyra en trädgårdsarkitekt. När ska vi planera att han kommer hit?
Mannen: En trädgårdsarkitekt? Nej, det behöver vi väl inte? Du kan väl själv?
Jag: Nej, jag har ingen aning om trädgård.
Mannen: Men du skulle väl aldrig anlita en inredningsarkitekt.
Jag: Nej, men jag kan inredning. Jag kan inte trädgård.
Mannen: Köp en bok. Det fixar vi.
Skit.
Så jag köpte inte bara en bok, jag köpte en trave böcker. Närmare bestämt cirka en halv meter böcker. Och läste. Men alla böckerna handlade ju bara om villaträdgårdar på 800 kvm, och var man ska ställa soptunnan. Mycket kan man säga om vår trädgård, men soptunnans placering är inte min största huvudvärk. Ett annat bekymmer de ofta fokuserar på är hur man får trädgården att se större ut. Det är inte heller vår huvudvärk. Detta är vår huvudvärk:
- Den är cirka ett hektar stor. Ett hektar motsvarar 10 000 kvm. Det är gräsligt mycket trädgård.
- Den är inte mysig.
- Den har massvis med bördiga grusgångar som man inte får gå på.
- Det tar en hel evighet att klippa gräset.
- Det finns ingen naturlig plats för gungställning, lekstuga etc.
- Hela gårdsplanen blir en leråker på vinterhalvåret.
- Det finns gott om tistel.
- Det blåser, ofta.
- Den ursprungliga uteplatsen är trist och ligger långt bort från köket.
Så, förtvivlan. En del av de här problemen kan jag få hjälp med av Böckerna, men samtidigt bor vi ju på en gård på landet, och jag vill inte att det ska se ut som en villaträdgård i en förort. Inget fel på dem, men i böckerna står det ju "att man måste låta trädgården bli en förlängning av huset, ta upp stilen på huset så att huset känns som en integrerade del av trädgården". Jaha. Tjohoo. Det var ju lätt.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_teG5j3wHTCgu5P0gYair9zDZKxpS0I3PdKAlhM0SR_qTGGBn37O7h2I2J8T47FgSLENZtlVjkcRXwRasThEczbuT_tpPar22wQ9EqKfS2ltibOBI5h2BXbBbA9=s0-d) |
Vår inte helt stimulerande baksida. |
Så, efter mycket ångest och läsande så hade jag lite idéer:
- I London har man "K-märkt" vissa utsikter, dvs från vissa utsiktspunkter ska man kunna se vissa byggnader. Trädgården har bristen att man ser allt när man kommer in. Ingenting är hemligt. Vilket innebär att man inte uppfattar de vackra punkterna. Så jag vill markera de vackra detaljerna, genom att hjälpa ögat att se dem.
- Klippa mindre gräs. Det är inte bara tråkigt och tidsödande, det är dessutom otroligt bakvänt: man släpper ut en massa fossil-bränslebaserade avgaser för att skapa totala monokulturer.
- Trädgården ska ha en grundläggande struktur som inte kräver mycket ogräshackande (men ja, jag vet: det finns ingen underhållsfri trädgård).
- Det ska finnas ett tema.
- När jag inreder min bostad brukar jag vilja att varje rum har sin egen tydliga karaktär: till exempel ett färgstarkt vardagsrum, stramt sovrum, ljust kök eller något sådant. Det ska inte vara samma stil på alla rum. På samma sätt vill jag att de olika delarna av trädgården ska ha olika stil: en stram entré med blått som genomgående färg, och sedan en avgränsad baksida med runda former och starkare färger.
- Mannen vill odla mycket mat. Fine. Jag struntar i vilket, men med ett hektar trädgård ska vi nog få plats med det också.
Baserat på dessa tankar hade jag lite idéer om en plan. Problemet var ju bara att jag inte visste om det passade ihop med huset. En enhet.
Men så satt jag och läste en av mina 100 000 trädgårdstidningar som jag prenumererar på, surfade på nätet och såg reklam för en kurs i trädgårdsdesign hos Helena Åhlund
http://www.tradgardsmakaren.com/ en helg, och då började saker falla på plats. Vissa av mina tankar förstärkte hon "gårdsstilen är ändå förstörd, så du har full frihet att göra det du vill", "jättebra", i andra fall så ritade hon hela delar av trädgården där mina tankar stod stilla. Så slutresultatet är en jättebra idé om vad jag ska göra de närmaste 20 åren...
Men, för att bocka av ett par av punkterna på listan ovanför:
- Vi har börjat hägna in delar av trädgården och släppt på fåren där. Detta kommer fortsätta. Dessutom kommer vi plantera häck, för att på så sätt avgränsa delar av trädgården som vi inte längre kommer klippa. Därmed har vi minskat ytan vi behöver klippa dramatiskt.
- Vi kommer ta bort ett antal grusgångar som inte används alls, ersätta med gräs. Vidare kommer vi lägga om gruset på infarten och gårdsplanen: lägga markväv i botten och lägga på nytt grus. Det borde dels göra att man kan gå torrskodd vintertid, men också minska mängden ogräs att hacka.
- I samband med att vi dränerar huset måste vi ändå gräva bort buskar och planteringar framför huset. Dessa kommer flyttas till en annan del av trädgården, och så anlägger vi en ny uteplats där i stället, mycket närmare köket.
- Ersätter 130 rosor med lavendelhäck. Kräver inte ogräshackande.
- Anlägga en ny "trädgård i trädgården" utanför köksfönstret. Detta är ett område som ligger i lite halvskugga under några björkar. Genom att rama in området med en häck och sedan flytta dit sandlådan, bygga en lekstuga och ställa dit en gungställning så får barnen ett område där det är kul att vara, som man dessutom kan ha lite uppsikt över från köket.
- Sätta upp ett plan och göra en pergola för att markera gränsen mellan framsidan och baksidan gör att man kan lätt göra framsidan stram, matchande vårt hus som är nästan maniskt stramt, samtidigt som baksidan kan bli mer privat.
Och så vad det det där med tema. Blått tycker jag är jättesnyggt i trädgården. Lavendel är lättskött och något man associerar ofta med södra Frankrike. Jag har bott där i flera år, min bror bor där sedan många år och min faster hade ett hus i sydfrankrike redan för många år sedan. Så lavendel känns som en "familjeväxt". Och äpplen var temat för Mannens och mitt bröllop, det finns gott om äpplen i trädgården och det är vackert. Mannen vill dessutom att allt i trädgården ska vara ätbart. Så där är temat: äpplen och lavendel.